18 Ekim 2014 Cumartesi

sivilce sıkmanın zararları




Merhabalar! Bu yazımı aslında kendime ders olsun diye yazıyorum ama sizler de kendinize ders çıkarabilirsiniz tabii ki. :) Bugün konumuz sivilce sıkmanın zararları.

Öncelikle sivilce nedir, ne zaman, nasıl oluşur onu bir öğrenelim beraber. Sivilce özellikle ergenlik çağında başlayan ve ondan sonra devam eden bir cilt rahatsızlığıdır. Yüzde, sırtta ve göğüs bölgesi gibi yağ miktarının fazla olduğu yerlerde görülür. Cildin yağlı bölgelerinde, deri altındaki yağ miktarının artmasıyla cildin üst kısmında (kıl kökleri), kızarıklık, şişlik gibi rahatsız edici görünümün ortaya çıkmasıdır. Gözeneklerin tıkanması sonucu üretilen salgıların dışarı atılamaması ile oluşur.Bazı mikrobik, iltihaplı sivilceler acı ve ağrı verebilir. Sivilcelerin tedavisi bir dermatolog eşliğinde yapılmalıdır. Yoksa ilerleyen zamanlarda ciltte kalıcı hasarlar bırakabilir.



Peki bu sivilceleri sıkmak neden zararlıdır? Kişi tarafından doktor kontrolünde yapılmayan sivilce sıkımı sonucunda sivilcenin içindeki iltihap yüzün diğer kısımlarına bulaşabilir. Bunu dışında özellikle yüz bölgesinde bulunan sivilceler sıkıldığı zaman içerisindeki iltihap ve benzeri maddelerin bir kısmı yüzeye çıkarken uygulanan baskı sonucu bir kısmı da derinin alt tabakalarına doğru ilerler. Sonuç olarak küçük de olsa sıktığımız sivilceler damarlar yoluyla beynimize kadar ilerleyebilir. (Şu an öğrendiğim bu bilgi sonucunda sivilce sıkma işlemini burada bırakıyorum! :( ) Sivilce sıkma işlemi sırasında ellerinizin ya da sıkarken baskı uyguladığınız materyallerin temiz olmaması sonucu sivilce yerinde daha büyük kızarıklıklar,iltihaplanmalar meydana gelebilir. Ayrıca sıkılan sivilcelerin yerinde oluşan boşluklar görüntü olarak kişileri rahatsız edebilir.  Sivilcenin büyüklüğüne göre oluşan çukurlar bölge temizlenip tedavi edildikten sonra lazer tedavisi ile düzeltilebilir.



Bir diğer önemli konu ise oluşan sivilceler sonrasında kulaktan dolma bilgilerle (özellikle arkadaş ve aile içerisindeki tavsiyeler sonucu) kullanılan krem, kür ve ilaçlar. Çıkan sivilceyi kurutmak amaçlı kullandığınız ürünler sizin cilt tipinize ve sivilcenizin neden kaynaklandığına göre değişim gösterir. Başkalarına iyi gelen ilaçlar ya da kremler size yarar sağlamayabilir hatta uyguladığınız kremler cildinizde sorunlar yaratabilir.

Bundan sonra siz siz olun küçücük sivilce ne olacak diye düşünmeyin güzelce doktorunuza gidin, tedavinizi olun, sivilcelerinizi kafanıza göre sıkmayın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder